torsdag 16. april 2015

Tur til Side, Tyrkia 26. mars - 2. april

Da jeg aldri hadde vært i Tyrkia, og anledningen bød seg i påsken, tok vi sjansen på et 5-stjerners hotell like uten for byen Side i nærheten av Antalya. Jeg hadde allerede sjekket på google earth hvordan hotellet lå til i terrenget, for å forsikre meg om at det gikk an å se på fugler i nærheten.

Det er ikke bari i Norge vi har fine fjell og vakker natur....
De to første dagene var det regn og torden, og jeg måtte bruke paraply.. Det skulle vise seg at regnet hadde gunstig innvirkning på trekket, da det nærmes ramlet fugler inn de første dagene - hovedsakelig sylviasangere..

Paraplyskåding
Området i nærheten av hotellet var preget av sanddyner/ørken med spredte busker og småtrær. Det var et yndet område for blandt annet topplerke, steinskvetter og sylviasangere. En steppehauk hann patruljerte området daglig. Av andre rovfugler så jeg svartglente, myrhauk, sivhauk, jordugle og tårnfalk daglig - men ikke i særlig mengder.

Topplerker var svært vanlig i området.

Isabellasteinskvetten var vanlig å se.

Middelhavsteinskvett hann.

Middelhavsteinskvett hunn.

Steppehauk hann.
Etter et kraftig regnskyll/tordenvær andre dagen var det plutselig sylviabonanza rundt i buskene, og jeg kunne ha Rødstrupesanger, Svartstrupesanger, Møller, Munk, Mestersanger i samme buskas!

Rødstrupesanger hann

Svartstrupesanger hann er en karismatisk fugl som jeg aldri får sett nok!

Svartstrupesanger hunner og unge hanner er mer anonyme. Kraftige vingetegninger avslører dem...

Rødstrupesanger hunnen er også ganske diffus i fargene i forhold til hannen.

Mestersanger virker å være ganske sky, og var ikke så lett å komme innpå.. Ny verdensart for meg.
Dverglerkeflokker på opptil 70 ind. fløy rundt i området.

Ørkenløper er ikke en veldig vanlig fugl i Tyrkia, men ses av og til på trekket. Denne var på stranda. Ny verdensart for meg.

Viktig å sjekke alle troster - dette er en steintrost.

Furusanger er den tidligere østlige bonellisangeren. Foruten den helt spesielle linerleaktige lyden når den hopper rundt i buskene - er den gråe nakken og halskragen et kjennetegn.
 Et steinkast unna sanddynene lå det et frodig jordbrukslandskap der kornspurv, rødhodevarsler og cistussangere sang om kapp. Blandt arter jeg så her var eksempelvis Sørnattergal, Rørsanger, Trostesanger, Cettisanger, gulerler, og rovfugl...

Hvitpannevarsleren er egentlig ganske tillitsfull når den blir vant med deg. Denne jaktet bier! rett rundt der jeg stod...

De fleste gulerlene jeg så var av underarten feldegg...

Kornspurven virket å være en vanlig hekkefugl i området - og sang overalt... Se video av sangen nedenfor.

Jeg så også flere av våre norske trekkfugler som linerle, trepiplerke, hortulan, men mere spennede arter som f.eks rustspurv trippet rundt i samme selskap...

Rustspurv hann


Rødhodevarsler hann - muligens av underart niloticus
Tyrkia overrasket på mange måter, både natur og folk var helt topp - ihvertfall i området vi bodde. Hotellet var preget av tyske turister og hold høy standard.

Hotellet vi bodde på het Roma Beach Spa & Resort

I slutten av mars var det full vår i det sørlige Tyrkia!
Strandområdet hvor bl.a. ørkenløperen holdt til...
Tyrkia kan anbefales på det varmeste, men jeg ville ikke ventet for lenge ut mot sommeren pga det kan bli svært varmt...
Jeg sjekker alltid på Google maps e.l . hvordan naturen ser ut der jeg skal. Hotellet jeg valgte er siste mot ødemarken - helt perfekt!

1 kommentar: